Στην «θεά» της rock και της punk, Patti Smith, το λογοτεχνικό βραβείο PEN America

Ακόμη μία βράβευση για την σπουδαία Patti Smith, η οποία θα τιμηθεί με το  2020 PEN America Literary Service Award σε μία τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

«Σε όλες τις καταπληκτικές ενσαρκώσεις της – θεά της rock, ποιήτρια, εύγλωττη μάρτυρας στην μποέμ Νέα Υόρκη της νιότης της –, η Patti Smith αποτελεί απόδειξη της μεταπλαστικής δύναμης της λογοτεχνίας στη ζωή της, και χρησιμοποίησε τη θέση της ως αστέρι της σύγχρονης τέχνης για να ενθαρρύνει τις λεγεώνες όσων τη λατρεύουν να διαβάζουν και να γράφουν» τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του PEN America, Τζένιφερ Έγκαν.

«Πρότυπο για τα δικά μου εφηβικά χρόνια, έθεσε το παράδειγμα για σκληροτράχηλη γυναικεία δεξιοτεχνία, ζευγαρωμένη με ανθρωπιά εδρασμένη σε βαθιές αξίες, στην οποία εξακολουθώ να προσπαθώ να ανταποκριθώ» πρόσθεσε.

Η PEN America είναι οργανισμός ο οποίος ενώνει τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, προστατεύει την καλλιτεχνική έκφραση. Το ετήσιο βραβείο δίνεται σε άτομο με σημαντικό αντίκτυπο στην κουλτούρα και την ανθρώπινη κατάσταση.

Στο παρελθόν, έχουν βραβευτεί ο «μαιτρ του τρόμου» συγγραφέας Στέφεν Κινγκ, η γνωστή μας από τον Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η ανεπανάληπτη Αφροαμερικανή συγγραφέας Τόνι Μόρισον, ο πολυδιαβασμένος στη χώρα μας Φίλιπ Ροθ και η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ (επίσης, με πολλές εκδόσεις έργων της στα ελληνικά).

 

 

efsyn.gr