Ναι από τη Βουλή στην προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Σε υψηλούς τόνους με προσωπικές επιθέσεις, αιχμές αλλλα και αποχωρήσεις από την Ολομέλεια διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μυστική ψηφοφορία και με 179 «ναι» αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την Ολομέλεια αποχώρησε η Ελληνική Λύση η οποία όμως θα μετέχει στην Επιτροπή. Το ίδιο έπραξε και το ΚΚΕ ενώ τo MεΡΑ25 αποχώρησε από την συνεδρίαση και δεν θα μετέχει ούτε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis.

Οι τόνοι ανέβηκαν απο νωρίς καθώς την αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάνη, προκάλεσε η επίκληση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, της επερώτησης που είχαν καταθέσει στη Βουλή το 2011 βουλευτές της ΝΔ, στην οποία έκαναν λόγο για «πιράνχας και τρωκτικά στο χώρο της υγείας».

«Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κώστας Κιλτίδης, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ είναι και αυτοί σκευωροί που στην επερώτηση τους έκαναν λόγο για ‘πιράνχας και τρωκτικά στο χώρο της υγείας’;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ενισχύσει το επιχείρημα του ότι η ΝΔ κατασκευάζει σκευωρούς.

«Είναι υπαρκτό το θέμα με τα σκάνδαλα υπερτιμολογήσεων, τους γιατρούς με τα φακελάκια στο ΕΣΥ. Και όλα αυτά δεν τιμούν κανέναν. Αν και διακεκριμένος νομικός θα είχατε κοπεί, διότι αντί να κάνετε μια έρευνα ως ΣΥΡΙΖΑ να ψάξετε τα κακώς κείμενα, χρησιμοποιήσατε τον τίτλο για να σπιλώσετε τους πολιτικούς αντιπάλους σας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά η πολιτική σκευωρία είναι κάτι άλλο. Χάθηκαν τέσσερα χρόνια για να ψάξουμε ουσιαστικά ποια είναι τα κακώς κείμενα στο τομέα της υγείας και την ευθύνη την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με αφορμή τόσο την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αίθουσα όσο και σύσσωμης της κυβέρνησης απο τα υπουργικά έδρανα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την ΝΔ ότι ρεμβανισμό και δειλία σημειώνοντας ότι πρώτη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία παραπέμπει έναν υπουργό σε ειδικό δικαστήριο όχι γιατί υπάρχει ένδειξη σκανδάλου ή ένδειξη ότι έβαλε το χέρι στο μέλι αλλά διότι είχε το θράσος να καταδείξει το σκάνδαλο Novartis.

«Δεν έχει κανείς τα κότσια να βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα. (…) Το έβαλαν στα πόδια. Αποδεικνύεται πως είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα, είπε χαρακτηριστικά.

«Το μέγα έγκλημα του ήταν ότι είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του τόπου, είπε και πρόσθεσε «καμμια άλλη κυβέρνηση δεν αποτόλμησε αυτό, και γι αυτό λείπει σήμερα, γιατί δεν έχει τα κότσια, το θάρρος την πολιτική ευθύνη, γιατί ντρέπεται για αυτό που κάνει».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πίσω από την κυβερνητική μεθόδευση κρύβεται η προσπάθεια του Μαξίμου να τρομοκρατήσει του δικαστές που διερευνούν την υπόθεση.

Μάλιστα καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σέρνεται στους χειρισμούς αυτούς λόγω της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και του Αντώνη Σαμαρά.

«Αλλα αν είναι μια φορά δειλός, παραπέμποντας τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατιρι στον Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα. Αντε λοιπόν κι την έστησε την σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος, πως την έστησε; Μόνος του; Εκτός αν θέλετε να αποδείξετε ότι είχε προσωπικές διαφορές με Γεωργιάδη, Λοβέρδο και γι αυτό έστησε την σκευωρία. Εσείς λέτε ότι έστησε πολιτική δίωξη προς πολιτικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του. Και ποιός ήταν  πρωθυπουργός και γιατί τον εξαιρείτε; Μηπως σας έπιασε ο πόνος, η μεγαθυμία, ο πολιτικός πολιτισμός;» διερωτήθηκε για να απαντήσει ο ίδιος « το κάνατε  για να γλυτώστε τον διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό Γι αυτό είστε δυο φορές δειλοί.

Καταλήγοντας εκτίμησε ότι όσα και αν κάνει η ΝΔ μιλώντας για σκευωρία η λέξη που είναι στο στόμα και στο μυαλό εκατομμυρίων συμπολιτών μας είναι η λέξη ε δικαιοσύνη, δικαιοσύνη ζητάει ο ελληνκός λαός για το μέγα σκάνδαλο

Λιβανός: Η απουσία από τη σημερινή διαδικασία αποτελεί απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος της ΝΔ. “Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και λιποταξία. Τον κατηγόρησε γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

“Η μη υπογραφή της πρότασης όσο και η απουσία του από τη σημερινή διαδικασία και όλων των υπουργών, αποτελούν απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών”, είπε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε: “η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για τη δική μας παράταξη. Δεν είναι για εσάς, απ΄ό,τι φαίνεται. Είναι ιερό για εμάς και το Σύνταγμα το οποίο θα έπρεπε να διαβάσει ο κ. Τσίπρας, και λέει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε ότι η διαδικασία είναι καθαρά κοινοβουλευτική, ανήκει στον πυρήνα της εξουσίας του κοινοβουλίου και σε κάθε έναν από τους βουλευτές.

“Εμείς είμαστε αρμόδιοι να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της ειδικής επιτροπής. Όχι η κυβέρνηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλοι οι υπουργοί μας, όχι μόνο δεν είναι εδώ σήμερα, για να παρέμβουν, όπως παρεμβαίνατε εσείς και ο συνάδελφός σας ο κ. Καμμένος και ο πρώην υπουργός αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση ακριβώς γιατί είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία”, είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Πυρά» Παπαγγελόπουλου – Αιχμές για Σαμαρά

Ως θύμα πολιτικής πλεκτάνης εμφανίστηκε στη Βουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργό Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι βομβαρδίζεται εδώ και καιρό από ψευδείς κατηγορίες και πρόστυχες επιθέσεις που στόχο έχουν να τον εξοντώσουν, αλλά επανέλαβε πολλές φορές ότι είναι πολύ σκληρός για να τελειώσει. «Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Και εκείνος, όπως νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας, εμφάνισε ως ηθικό αυτουργό για τις διώξεις εις βάρος του, τον Αντώνη Σαμαρά (χωρίς να τον κατονομάσει) ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει κρυφό στόχο να πλήξει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

Κατά την ομιλία του προκάλεσε θυμηδία όταν αποποιούμενος τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» ανέφερε ότι εκείνος θα μπορούσε να μοιάζει με τον Μέτερνιχ, καθώς ο Ρασπούτιν δεν ήταν γνωστός για τις μηχανορραφίες του, αλλά για τα φυσικά του προσόντα και τη πεποίθηση του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί σε εξάντληση και εξυγίανση.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξέφρασε τη στεναχώρια του διότι έχει μπει στο στόχαστρο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απέδωσε το σχέδιο εις βάρος του «σε προδότες της παράταξης που επέστρεψαν στην ΝΔ για να εκβιάσουν και πρωτοστατούν σε νέα προδοσία για να εκδικηθούν τον Αλέξη Τσίπρα και εμένα».

Χαρακτήρισε «εγκληματική ομάδα» όσους έχουν στραφεί εις βάρος του και είπε ότι αποτελείται από πολιτικούς, δικαστικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή προέβλεψε ότι αυτή η δήθεν σκευωρία θα καταλήξει σε μέγα φιάσκο.

Επανέλαβε χτυπώντας την παλάμη του στο βήμα «δικάστε με και εκτελέστε με αλλά ακούστε με» και πρόσθεσε «δεν έχω τίποτα να χάσω. Είμαι συνταξιούχος ήσυχος άνθρωπος που δεν διστάζω όμως να συγκρουστώ».

Ανέφερε παράλληλα ότι αν ήταν σκευωρός θα είχε βάλει υποψηφιότητα ώστε να κάνει χρήση των βουλευτικών προνομίων, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τον προστάτευε.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την άποψη ότι οι κατηγορίες εις βάρος του είναι έωλες, ενώ εκτενέστατες ήταν οι αναφορές του στην Ελένη Ράικου. Υποστήριξε ότι η πρώην εισαγγελέας τον θυμήθηκε ενάμιση χρόνο μετά την παραίτηση της και μάλιστα όπως είπε δεν τον αποκάλεσε «Ρασπούτιν» αλλά έβαλε κύκλους της να το κάνει. «Από πότε οι εισαγγελείς έχουν κύκλους», διερωτήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Είπε ακόμα ότι είχαν φιλικότατες σχέσεις, όπως και με την κυρία Τουλουπάκη. Για τη κυρία Ράικου συμπλήρωσε ότι του έφερνε γλυκά και φαγητό στο γραφείο διότι ήξερε ότι ήταν λαίμαργος.

Αιχμηρός ήταν και κατά των όσων έχει καταθέσει ο Γιάννης Αγγελής. Μίλησε για αοριστολογίες και ισχυρισμούς χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

«Δεν είχα ποτέ σχέσεις με νταβατζήδες και προστάτες. Ότι έκανα το έκανα μόνος μου» δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και ισχυρίστηκε ότι ούτε πιέσεις έχει ασκήσει εις βάρος συναδέλφων του, ενώ μιλούσε πάντα με αγάπη και ευγένεια.

Λίγο πριν το κλείσιμο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αντώνη Σαμαρά τον άνθρωπο, που όπως είπε, «ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τη χώρα και την παράταξη μου». Προκλήθηκε αναταραχή στις τάξεις της ΝΔ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό να απαντά «πριν την εκτέλεση κλείνουν τα μάτια και όχι το στόμα».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αν και στην αρχή είπε ότι δεν θα αναφερθεί στις συναντήσεις που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό ακόμα και όταν ήταν υπουργός, στη συνεχεία έσπευσε να διορθώσει λέγοντας ότι λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα θα πει ποια πράγματα του ζητούσε, τι τον παρακαλούσε και τι πράγματα ήθελε να μάθει και για ποιους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει στο παρελθόν μήνυση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και εκτίμησε ότι το ίδιο ενδέχεται να πράξει εαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γεννηματά: Δεν είναι ζήτημα ρεμβανισμού είναι ζήτημα Δικαιοσύνης

H Φώφη Γεννηματά καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ποτέ δεν θέλησε να διερευνήσει τι συνέβη στο χώρο του φαρμάκου, κατηγορώντας όμως και την ΝΔ ότι κλείνει τα μάτια στα ίδια  φαινόμενα.

«Εμείς δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια» είπε και χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έστησε μια σκευωρία για να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Η δήθεν πρώτη φορά αριστερά δεν ένιωσε καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ένα πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στέλεχος της δεξιάς προκειμένου να στήσει το δικό της παρακράτος» σημείωσε.

Και συνέχισε η αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεμβανισμού είναι ζήτημα Δικαιοσύνης κι Δημοκρατία. Πρέπει να υπάρξει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα κατά την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Παρασκευή.

Κουτσούμπας: Γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.

Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νοβάρτις -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης.

Θα αποχωρήσουμε λοιπόν από την ψηφοφορία. Θα πάρουμε βεβαίως μέρος στην προανακριτική επιτροπή – εφόσον συγκροτηθεί – θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης και θα εκτιμήσουμε και εκεί τη στάση μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας, πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Αν δεν βάλει η ΝΔ τον Τσίπρα στο κάδρο, είναι υπαίτια συγκάλυψης

Αποχώρησε από την συνεδρίαση της ολομέλειας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η Ελληνική Λύση, η οποία ωστόσο θα μετέχει στην επιτροπή, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος, κατηγόρησε την ΝΔ για δειλία, αφού όπως είπε, δεν ζητεί αναζήτηση ευθυνών και από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά γίνεται συνένοχος μιας συγκάλυψης, «όπως συνέβη με το Σκοπιανό και το Μάτι».

«Αν δεν βάλει η ΝΔ τον Τσίπρα στο κάδρο, είναι υπαίτια συγκάλυψης. Κι αν είναι περήφανη γι’ αυτή, δεν είναι ο κόσμος. Βρήκαν τον Ρασπούτιν και έκρυψαν τον Τσάρο, που είναι ο Τσίπρας κατά τα λεγόμενά τους, ο ραδιούργος και ο σκευωρός. Εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια συγκάλυψης ενόχων συνεχών εγκλημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούμε», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Βαρουφάκης: Να δημιουργηθεί ένα Σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

«Το νομικό πλαίσιο με αναγκάζει να θυμηθώ τον Μοντεσκιέ ο οποίος είπε ότι όταν το νομοθετικό και το δικαστικό Σώμα γίνονται ένα, παύει να υπάρχει ελευθερία» είπε. Διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Κοινοβούλιο οι βουλευτές προσποιούνται τον δικαστή, και ανέφερε ότι όταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά την διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, αυτό αφορά στο κατά πόσο πολιτικά το Κογκρέσο κρίνει αν ο κ. Τραμπ έχει την νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος και δεν παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα.

Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται και να εξετάζονται πολιτικές ευθύνες, διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και το τι συνέβη μετά, στην μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα».

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 διαπίστωσε «τεράστια αναντιστοιχία του κόσμου με το Κοινοβούλιο» και εκτίμησε ότι όταν το λαϊκό αίσθημα δεν εκφράζεται από το σύνολο της ολομέλειας, έχουμε τεράστιο ζήτημα νομιμοποίησης του Κοινοβουλίου – ηθικής και πολιτικής – στα μάτια του λαού. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για τα σκάνδαλα, για τις σκευωρίες, για την Siemens και τη Novartis, όχι ποιος και τι, αλλά για την διαπλοκή που νιώθει στο πετσί του, τα παιδιά του είναι στο εξωτερικό ή ετοιμάζονται να φύγουν λόγω μιας γενικευμένης παρασιτικής ολιγαρχίας στην οποία συμμετείχαν μεγαλοεπιχειρηματίες και λειτουργοί του κράτους […] Είναι εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, ότι αυτά τα μαθαίνουμε όταν σκάει μια έρευνα του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Siemens και τη Novartis» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι εδώ το πολιτικό σύστημα χρίζει τους πάντες ένοχους, με αποτέλεσμα την αναντιστοιχία του λαϊκού αισθήματος και αυτού που εμφανίζεται στην Βουλή, και που τελικά οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, «ένα δικό μας FBI», το οποίο θα είναι ανεξάρτητη Αρχή υπό την επιτήρηση του Κοινοβουλίου και το οποίο θα έχει τα μέσα να κάνει αυτό που κάνει το FBI.

thetoc.gr/