Μητσοτάκης: Καταδικάσαμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

«Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της 7ης τριμερούς συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδητρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Καταδικάσαμε απερίφραστα τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για θέματα τα οποία έθεσε και συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Aξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

cnn.gr