Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα κυβέρνησης και Περιφέρειας Αττικής: Το σχέδιο για Ανακύκλωση σε 66 δήμους

Φιλόδοξο, υψηλού κόστους, υπέρ- σύγχρονο: αυτό είναι το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων που παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης,σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα δώσει το «φιλί της ζωής» και το πέρασμα στην νέα εποχή της ανακύκλωσης στην Αττική, η οποία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση όσον αφορά στα σκουπίδια της.

Η σημερινή παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, των άμεσα ενδιαφερομένων όπως οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου αλλά και μελών της κυβέρνησης.

Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το πιο σημαντικό ίσως στοίχημα αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω σε ένα πρόβλημα με βαθιά και άκρως προβληματική ιστορία αφού μια επαρκής λύση για τα σκουπίδια εκκρεμεί δεκαετίες ολόκληρες τώρα. Όπως τόνισε και ο κος Πατούλης η Αττική βρίσκεται στη χειρότερη θέση όσον αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο περιλαμβάνει πολλά: 10.000 καφέ κάδους (σ.σ είναι οι κάδοι ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων ή πιο απλά, τα τρόφιμα που προς το παρόν θάβονται στη Φυλή), 80 νέα απορριμματοφόρα, κατασκευή και λειτουργία 3 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές (Γραμματικό, Φυλήκαι Σχιστό), 60 κινητές μονάδες ανακύκλωσης (τα οχήματα παρουσιάστηκαν σήμερα), καθώς και 1.000 Γωνιές Ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι ο ΧΥΤΑ στη Φυλής έχει ελάχιστη εναπομένουσα χωρητικότητα κι είναι κυριολεκτικά έτοιμος να καταρρεύσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική παράγονται 1, 9 εκ. τόνοι απορριμμάτων ανά έτος κι από αυτούς θάβονται οι 1, 6 εκ τόνοι…. Η ανακύκλωση δεν φτάνει καν στο 10%. Υπάρχει ακόμα, ένα σχεδόν αμελητέο ( 3%) ανακύκλωσης πράσινων βιο-αποβλήτων σε ελάχιστους δήμους.

« Κηρύξαμε το 2020, έτος ανακύκλωσης στην Αττική, και στο πλαίσιο αυτό ξεκινάμε, από τη χρονιά αυτή, να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή» δήλωσε στην παρουσίαση ο κος Πατούλης και πρόσθεσε πως ο ορίζοντας για τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα και την πλήρη λειτουργία του σχεδίου είναι το 2025.

patoulisxatzidakistheodo

Απο αριστερά: Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Πατούλης, Κωστής Χατζηδάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι όσα δήλωσε κι ο Υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας,Κωστής Χατζηδάκης: «ή θα γίνουμε Ευρώπη ή δεν θα γίνουμε. Τα πρόστιμα είναι το λιγότερο.Τα απορρίμματα είναι ζήτημα πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την Περιφέρεια κι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «τα προηγούμενα χρόνια στην Αττική, για λόγους δήθεν προoδευτικής αντίληψης ακυρώθηκαν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και σχέδια δεν υλοποιήθηκαν. Είχαν όλα κοινό γνώμονα των λαϊκισμό».

Ο Υπουργός εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος είπε με τη σειρά του πως: «Δεν υπάρχει κράτος αν δεν λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων. Το σχέδιο είναι ρεαλιστικό. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια».

Το έργο επί τάπητος

Οι βασικοί στόχοι αυτή τη στιγμή είναι οι εξής: να αναθεωρηθεί άμεσα ο ΠΕΣΔΑ(Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) και να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες της Ε.Ε. . Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης της αναθεώρησής του κι αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Φυλής θα παραμείνει ενεργός για όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο γίνεται και μετά θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).

Τα 60 κινητά «πράσινα φορτηγά» θα κινούνται μέσα στους δήμους της Αττικής κάνοντας στοχευμένη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών σε σχολεία, πλατείες και κεντρικά σημεία των δήμων. Παράλληλα θα ενημερώνουν τους πολίτες για όλες τις νέες δράσεις και δυνατότητες στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Ο ΕΜΑΚ Λιοσίων ( Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) θα αναβαθμιστεί έτσι ώστε να δέχεται 100.000 με 120.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο. Σύμφωνα με τον κο Πατούλη έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αναβάθμιση του. Το εκτιμώμενο ποσοστό ανάκτησης των βιο αποβλητών αναμένεται έτσι να σκαρφαλώσει από το 3% που είναι σήμερα στο 12% μέχρι το τέλος του 2020 και στο 20% το 2021.

patoulisxatzidakiskafekadoi

Γιώργος Πατούλης και Κωστής Χατζηδάκης, δίπλα σε έναν καφέ κάδο για τα οργανικά απόβλητα. Μέσα στο 2020 οι 66 δήμοι της Αθήνας θα εξοπλιστούν με 10.000 καφέ κάδους

Οι 1.000 έξυπνες γωνιές θα τοποθετηθούν σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Στους πολίτες που θα σημειώνουν υψηλές επιδόσεις θα δίνεται επιβράβευση μέσω barcodes και μιας νέας «Πράσινης Κάρτας Ανακύκλωσης Αττικής».

Τα Τοπικά Σχέδια των δήμων Αττικής θα πρέπει επίσης να επικαιροποιηθούν και κάθε Δήμος από τους 66 να εκπονήσει μια έκθεση σχεδιασμού των βιοαποβλήτων που παράγει. Η μελέτη πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 και για αυτό το σκοπό η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 20.000 ευρώ κάθε έναν από τους 66 Δήμους για να το πράξει.

Ένα ενδιαφέρον νέο στοιχειό είναι το «Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης». Εκεί θα αναγράφονται οι επιδόσεις κάθε δήμου με στόχο να επιβραβεύονται όσοι εμφανίζουν καλές επιδόσεις. Αυτό είναι σε φάση ανάπτυξης και θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2020.

Τι ορίζει το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα

Μέσα στο 2020 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΕΜΑK Λιοσίων – ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον 12ος του 2019.

H ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) του Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025. Ο ΜΕΑ Πειραιά (με φάκελο ΣΔΙΤ και αυτή η μονάδα) θα ολοκληρωθεί το 2025.

H MΕΑ της Φυλής, θα εκτελεστεί ως έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο φάκελος θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2025.

Τα 60 οχήματα που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία θα έχουν όλα παραληφθεί μέχρι τον Μάιο του 2020.

Η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 50% τις μονάδες επεξεργασίας που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ καθώς και τις μικρότερες μονάδες, με 250 εκ. ευρώ (αξιοποιώντας πρόγραμμα ΕΣΠΑ) ενώ θα χρηματοδοτήσει επίσης και τους καφέ κάδους , τα οχήματα αποκομιδής και τις πράσινες γωνίες ανακύκλωσης με χρηματοδότηση 150 εκ ευρώ, τα οποία θα προέλθουν επίσης από ΕΣΠΑ. Όσο για τα ιδιωτικά κεφάλαια αυτά θα φτάσουν τα 500 εκ.ευρώ.

Από όλα τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Δεσμεύσεις προς του πολίτες που θα δουν στις περιοχές τους νέες μονάδες.

Ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια όλων των περασμένων ετών, ήταν οι πάγιες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές που υπάρχουν ήδη ή ετοιμάζονταν νέες μονάδες επεξεργασίας- ποιος μπορεί να ξεχάσει τις επεισοδιακές αντιδράσεις των κατοίκων σε Κερατέα και Γραμματικό.

Οι πιο δίκαιες πάντα αντιδράσεις έρχονταν σταθερά κι εύλογα από τους κατοίκους των Δυτικών Προαστίων, δεδομένου ότι η Φυλή λειτουργεί ως η ….αποβάθρα των σκουπιδιών όλου του λεκανοπέδιου πάνω από 4 δεκαετίες τώρα, επιβαρύνοντας τρομερά τους κατοίκους κι όλη την ευρύτερη περιοχή.

Θέλοντας να προλάβει ένα μεγάλο νέο κύμα αντιδράσεων ο κος Πατούλης δεσμεύτηκε όπως πολλές φορές είπε στη διάρκεια της παρουσίασης για τα εξής: « Η Φυλή θα ξεφορτωθεί οριστικά τον ΧΥΤΑ της ντροπής που δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά έτσι. Κανένα λατομείο δεν θα γίνει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Το Γραμματικό δεν θα γίνει ποτέ Φυλή».

.dikaiologitika.gr