Παραδοχή Α. Γεωργιάδη: «Θα αυξηθεί η ανεργία – Να δίνουν πιο εύκολα δάνεια οι τράπεζες»

Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου και αναφέρθηκε στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη της εργασίας. 

Εξηγεί και αναλύει τα νέα μέτρα, απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την δριμεία κριτική που άσκησε στην ΝΔ ενώ παράλληλα απαντά και στο πότε θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τράπεζες που πρέπει να δίνουν γρήγορα δάνεια στις επιχειρήσεις αλλά και στο «τσουνάμι» ανεργίας που έρχεται.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις χθεσινές ανακοινώσεις

«Καλά τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τι να πει; Περιμένατε να πει μπράβο στον κύριο Μητσοτάκη; Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να πούμε, θα πει ότι κάνουμε λάθος. Στην πραγματικότητα τα χθεσινά μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι περισσότερα και από αυτά που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περίφημη συνέντευξη τύπου με τον κύριο Τσίπρα. Και ως προς την αγορά, γιατί για αυτή με ενδιαφέρει να μιλάω, όλα τους τα βασικά αιτήματα, η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση προκαταβολής φόρου, η επέκταση της μειώσεως των ενοικίων για τους επόμενους μήνες και λοιπά, έχουν γίνει δεκτά.»

Πόσο εύκολο είναι από τις ανακοινώσεις, να περάσουμε στην πράξη και στην επίτευξη των στόχων

«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά, έχουμε πάρα πολύ ανηφόρα μπροστά μας, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη όρεξη, είμαστε αποφασισμένοι, το αποδείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι, δεν το λέμε έτσι, έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά αυτούς τους δυόμιση μήνες, πράγματα που και εμείς να σας πω την αλήθεια, δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει τόσο γρήγορα και θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς. Στο τέλος, θα κάνουμε ταμείο.»

Χαμένοι στην μετάφραση οι επιχειρηματίες – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν

«Ένας επιχειρηματίας, θα γνωρίζει ότι για πρώτη φορά, έχει ένα κράτος και μία κυβέρνηση, που είναι εδώ όχι για να του κάνει τη ζωή δυσκολότερη, αλλά για να του κάνει τη ζωή ευκολότερη. Αν ανήκει ας πούμε στον κλάδο της εστιάσεως, θα έχει να πάρει περισσότερο δημόσιο χώρο, χωρίς να τους ζητηθούν περισσότερα χρήματα, θα έχει τη δυνατότητα να έχει τους εργαζομένους του σε εκ περιτροπής εργασία και ένα μέρος του κόστους των εργαζομένων θα το πληρώνει το κράτος, για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει λιγότερη προκαταβολή φόρου του χρόνου, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως κεφάλαιο κίνησης, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα που κεντρικό στόχο έχουν να δώσουν την ευκαιρία σε ένα πολύ δύσκολο έτος, δεν θέλω να υποκριθώ αλλά θα είναι το χειρότερο έτος που οικονομικά έχουμε ζήσει στην πρόσφατη ιστορία μας. Αλλά σε αυτό το δύσκολο έτος, πρέπει να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι όλοι μαζί.»

Συμφέρον του κράτους είναι ότι τα δάνεια πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις – Συμφέρον των τραπεζών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις

«Γι’ αυτό ιδρύσαμε το παρατηρητήριο ρευστότητας με την κυβέρνηση και παρακολουθούμε την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με πόση ταχύτητα εκταμιεύει τα δάνεια τα οποία τους δίνουμε. Και μάλιστα εάν η τράπεζα καθυστερεί και μένει πίσω θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο το κάνει και δεν σας κρύβω ότι οι σχέσεις μας με την τράπεζα, όποια και αν είναι, μπορούν να διαταραχθούν πάρα πολύ, αν δούμε ότι για κάποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία. Ο σκοπός μας είναι, χωρίς να δημιουργήσουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων και χωρίς να τους βάλουμε να παραβιάσουν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις προς τους μετόχους τους και προς τους επόπτες τους, τα χρήματα να πάνε γρήγορα προς τις επιχειρήσεις. Άλλωστε αυτό είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών, διότι αν η οικονομία δεν πάρει μπρος, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι τράπεζες. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα με ακούσουνε, κανένας σε κανένα σημείο της ιστορίας κυρία Τσέγκου, δεν θέλει να τα βάλει με το κράτος. Τώρα, συμφέρον του κράτους είναι ότι τα δάνεια πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις. Συμφέρον των τραπεζών είναι να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, πιστεύω και το πιστεύω στα αλήθεια, ότι όλοι θα κάνουν αυτό που πρέπει. Οι εξασφαλίσεις είναι στο 100% του κεφαλαίου. Ως προς το δανειοδοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή το εγγυοδοτικό , έτσι θα ζητάει δάνεια περίπου το 30% με 40% του κεφαλαίου που ζητάει γιατί το υπόλοιπο είναι εγγυημένο από εμάς.»

Θα έχουμε αύξηση της ανεργίας αναπόφευκτα – Η εκ περιτροπής εργασία, αναγκαίο μέτρο, για την ανάσχεση των απολύσεων

https://www.pronews.gr/