Απαραίτητη η ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.

*Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητώντας τους τελευταίους μήνες με εκπροσώπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στην Ηλεία, συναισθάνθηκα την απογοήτευσή τους. Την τελευταία εορταστική περίοδο είδαν δραματική πτώση του τζίρου στην αγορά, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2018. Πτώση που κυμάνθηκε από 20 έως και 30%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα!
Η στήριξη που οφείλουμε όλοι μας, ως καταναλωτές, να παρέχουμε στην οικονομία της Ηλείας είναι αυτονόητη. Ως ενεργοί πολίτες, με κοινωνική συνείδηση, αναγνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η τοπική αγορά και ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία, η οποία σε συνδυασμό με την στήριξη που οφείλει να παρέχει η πολιτεία με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, βοηθά στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Για να είμαστε, όμως, ακριβείς, τους τελευταίους μήνες -και ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών- οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γεγονός ότι οι κυβερνητικές πρακτικές, έχουν ήδη καταφέρει να σημειώσουν σημαντικό πλήγμα στην αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με εμφανή αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά.
Αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη αυτή πτώση του χριστουγεννιάτικου τζίρου, παρατηρούμε ότι οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, η οποία έδειξε το πραγματικό, σκληρό της πρόσωπο απέναντι σ’ αυτούς που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε και θα αποκαθιστούσε. Δηλαδή, τα μεσαία εισοδήματα, τη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Η επιλογή της να μειώσει δραστικά τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, στέρησε από την αγορά περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση επέλεξε να «φροντίσει» με ελαφρύνσεις ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ μεγάλη αξία (π.χ. άνω του 1 εκ. ευρώ), με αποτέλεσμα να μην φτάνουν οι κρατικοί πόροι και ν΄ αποκλείονται εκατομμύρια πολίτες από το κοινωνικό μέρισμα. Όπως οι ίδιοι οι έμποροι υποστηρίζουν, οι πολίτες αυτοί θα λειτουργούσαν ως «αιμοδότες» της αγοράς, κάτι άλλωστε που γινόταν σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά και οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν δει κάποια αισθητή ελάφρυνση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενώ τους τελευταίους έξι μήνες βιώνουν αρνητικά μέτρα, όπως είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τώρα βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο. Όλες οι ελπίδες τους πλέον για μερική αποκατάσταση της ζημιάς τους, εναποτίθενται στην περίοδο των εκπτώσεων που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ένας άλλος σοβαρός παράγοντας που συνέβαλλε στην πτωτική κίνηση της τοπικής αγοράς είναι και η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, η οποία έφτασε στα κατώτερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας! Για την Ηλεία, η ευρωστία του αγροτικού τομέα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ευρωστία της τοπικής αγοράς. Οι αρνητικές εξελίξεις στη μια πλευρά αντανακλούν άμεσα στην άλλη. Και εδώ, όμως, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες, καθώς επιλέγει να έχει παθητική στάση, καθ΄ ομολογία του αρμοδίου υπουργού, χωρίς ουσιαστική στρατηγική στήριξης του ελαιοπαραγωγικού κλάδου.
Έστω και αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση οφείλει ν΄ αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης καταρχάς του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των αγροτών, της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Περαιτέρω, είναι χρέος της, όμως και δικό μας, να στηρίζουμε ενεργά τα τοπικά προϊόντα, την τοπική εμπορική κοινότητα, την τοπική αγορά. Ας κάνει ο καθένας μας αυτό που αρμόζει προς το φίλο, το γείτονα, τον πελάτη, το συμπολίτη για να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, μέχρι να ξεκινήσουν ξανά και να υλοποιηθούν τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.